05 December 2021

10 mythes rond vaccinatie

Vaccins veroorzaken ernstige aandoeningen op lange termijn.

Niet waar. Alle vaccins zijn veilig. Ze worden grondig getest voordat ze op de markt mogen komen. Net zoals alle geneesmiddelen kunnen vaccins bijwerkingen veroorzaken. Die zijn onschuldig en kort van duur. De meest Voorkomende bijwerkingen zijn een pijnlijke stramme arm of milde voorbijgaande koorts.

Er zijn geruchten dat vaccins auto-immuunziektes of autisme kunnen veroorzaken. Dit klopt niet. Officiële bronnen bevestigen dat deze aandoeningen niet méér voorkomen bij mensen die gevaccineerd worden dan bij mensen die niet gevaccineerd worden.

Vaccins bevatten giftige of ongezonde stoffen.

Niet waar. Vaccins bevatten hulpstoffen in zeer kleine hoeveelheden die niet schadelijk of giftig zijn, waaronder formaldehyde of aluminium.

Er zijn geruchten dat aluminium gevaarlijk kan zijn, en zelfs hersenbeschadiging kan geven. Dit klopt niet. De hoeveelheid aluminium die we dagelijks inademen of opnemen via voeding en drank is tien keer meer dan de hoeveelheid die in het vaccin zit. Ook de hoeveelheid formaldehyde is veel minder dan de natuurlijke blootstelling.

Vaccinatie is overbodig, want gevaarlijke infectieziektes komen in Vlaanderen nauwelijks nog voor.

Ten dele waar. Het klopt wel dat de ziektes veel minder voorkomen sinds er vaccinatieprogramma’s gestart zijn. Maar die ziektes zijn nog niet uitgeroeid in Vlaanderen of andere delen van de wereld.

Als we zouden stoppen met vaccineren, kan het virus of de bacterie zich snel terug verspreiden door de mensen die niet gevaccineerd zijn. Belangrijk is op te merken dat mensen vergeten hoe ernstig ziektes echt kunnen zijn als de vaccinatieprogramma’s goed werken. Denk bijvoorbeeld aan polio of kinderverlamming, wat een zeer besmettelijke infectie is, met mogelijks invaliditeit tot gevolg. Polio is het enige vaccin dat in België verplicht is. Dit toont aan hoe belangrijk vaccinatie is.

Vaccinatie kan wachten – ik laat me/mijn kind later wel vaccineren.

Af te raden. Vaccinatie uitstellen kan zorgen voor onnodige gevaarlijke situaties voor je gezondheid.

Vaccinatie zorgt ervoor dat je beschermd bent tegen elke toekomstige blootstelling aan de ziekte. Deze blootstelling is oncontroleerbaar en onvoorspelbaar, waardoor je je best tijdig laat vaccineren. Het spreekt voor zich dat hoe langer je wacht, hoe groter de kans is dat de infectie ondertussen schade kan veroorzaken. Het is dus van belang om de adviezen over de aanbevolen vaccinatiemomenten te volgen. Meer informatie over het vaccinatieschema kan je vinden op de website van ‘Kind en Gezin’.

Mijn baby van acht weken is veel te klein voor al die vaccins.

Niet waar. Kleine baby’s lopen het hoogste risico om sommige ziektes en complicaties op te lopen.

Baby’s zijn veel kwetsbaarder dan volwassenen of oudere kinderen. Baby’s krijgen wel al antistoffen mee via de moeder, maar die bieden slechts enkele maanden bescherming. Deze bescherming is ook niet altijd volledig. Hierdoor is het starten van de basisvaccinatie op acht weken heel belangrijk. Aan de hand van de vaccinatie ontwikkelen ze hun eigen afweersysteem of immuniteit.

Daarnaast hebben sommige ouders ook vragen bij de verschillende vaccins die de baby’s tegelijkertijd krijgen. Dat kan absoluut geen kwaad, het vermindert zelfs het risico op ongewenste effecten na vaccinatie. Twijfel dus niet, je kind heeft hier recht op.

Een betere hygiëne beschermt voldoende tegen ziekte – vaccins zijn niet nodig.

Niet waar. Als niemand zich nog zou laten vaccineren zullen ziektes die nu bijna verdwenen zijn, zoals polio en mazelen, snel terugkeren. Wel is het zo dat een betere hygiëne, handen grondig wassen met zeep, ervoor zorgt dat je minder snel besmet geraakt.

Vaccinatie is niet veilig tijdens de zwangerschap.

Waar en niet waar. Hier moeten we onderscheid maken tussen de vaccins die levende, afgezwakte virussen of bacteriën bevatten en de vaccins die geïnactiveerde virussen of bacteriën bevatten, of deeltjes ervan. Vaccins met verzwakte levende virussen of bacteriën geeft men niet tijdens de zwangerschap. Voorbeelden hiervan zijn vaccinatie tegen mazelen, gele koorts of rodehond (rubella). Vaccinatie tegen griep en kinkhoest is veilig, belangrijk en aanbevolen. Raadpleeg altijd je arts of apotheker, hij kan je adviseren welke vaccins je tijdens een zwangerschap wel of niet kan krijgen.

Ik werd vorig jaar al gevaccineerd tegen de griep, dit jaar laat ik dus niet opnieuw een griepvaccin zetten.

Niet waar. Het griepvaccin geeft je enkel een (gedeeltelijke) bescherming van één winterseizoen.

Daarnaast wordt er elk jaar bekeken welke varianten van het virus het meeste gaan voorkomen. Op basis daarvan maken ze een vaccin tegen de vier meest voorkomende varianten.

Deze twee redenen verklaren waarom je je best elk jaar opnieuw laat vaccineren, bij voorkeur tussen half oktober en half december.

Een inenting met het griepvaccin kan zelf griep veroorzaken.

Niet waar. Een griepvaccin bestaat enkel uit membraan-kenmerken van griepvirussen, er is geen volledige virus in het vaccin aanwezig. In die zin kan het griepvaccin geen griep veroorzaken.

Je kan wel een bijwerking krijgen, zoals lokaal pijnlijke, rode en of gezwollen huid waar de naald geprikt heeft, maar ook hoofdpijn, misselijkheid en spierpijn komen voor. Dat is niet hetzelfde als griep! Zoals hierboven vermeld, bestaan er inderdaad verschillende varianten van griepvirussen. Indien je besmet wordt met een ander ‘variant’ of je vaccin toegediend krijgt als er reeds griep circuleert, kan je wel nog ziek worden, ondanks vaccinatie.

Het is beter om antistoffen te krijgen door de ziekte mee gemaakt te hebben dan de antistoffen via vaccinatie te bekomen.

Niet waar. Het antwoord van het immuunsysteem op een vaccin is vergelijkbaar met een natuurlijke infectie. De prijs die je moet betalen om de immuniteit op te lopen via natuurlijke infectie kan zo hoog zijn, dat het zeker niet opweegt tegen het risico van vaccinatie. Zo kan het hepatitis B-virus bijvoorbeeld leverkanker veroorzaken.

Copyright / Verantwoordelijke uitgever:

KAVA - K. Deckers

Lange Leemstraat 187

D/2020/3286/03

 

Laatste Nieuws

Zo gaat u binnenkort veilig op
03 July 2022
In een mum van tijd bieden ontzwellende neussprays of –druppels
16 January 2022
Vaccins veroorzaken ernstige aandoeningen op lange termijn. Niet
05 December 2021